Články

Zahradničení ve třetím prosincovém týdnu

zima, zahrady v nížinách jsou sotva pocukrované sněhem, na horách nasněžilo více. Kruté mrazy zatím nehrozí, přesto se vyplatí zkontrolovat a případně doplnit zimní ochranu zahrady.

Konstrukce pro popínavé rostliny můžeme přichystat i v zimě

rostlinami vytvoříme okouzlující zahradu snadno a rychle. Většina však potřebuje oporu, a pro různé druhy se hodí odlišné konstrukce. Některé vyniknou na plotě, jiné umí šplhat po drátě.

Využijte pokojový cypřišek jako vánoční dekoraci

pokojový cypřiš anebo si jej plánujete pořídit? Udělejte to nyní a vyzdobte si ho jako dekoraci pro vánoční období. Jeho kompaktní tvar k tomu přímo vybízí. Navíc tento teplomilný jehličnan uvolňuje do ovzduší vonné silice, a tak příjemně provoní vzduch v místnosti.

Zprávy - Koupání ve vodní nádrži v areálu kempu Písák v Týništi nad Orlicí bude v létě příjemnější

Lidé v Týništi nad Orlicí se mohou těšit na lepší koupání. Město nechalo odstranit bahno ze dna přírodní nádrže v areálu kempu Písák. Protože vodní plochu nelze vypustit, tak byl na místě speciální sací bagr, který sedimenty odčerpal do připravených lagun. Týniště nad Orlicí do čištění bývalého písníku investovalo zhruba jeden milion korun. Reportér Václav Pilný natáčel na místě.

Zprávy - Kuriozní případ zaznamenali záchranáři v Jeseníkách

Se startem lyžařské sezóny v některách skicentrech v Jeseníkách řeší tamní záchranáři první úrazy. Během soboty ošetřili podle dispečera čtyři zraněné lyžaře na sjezdovkách. Vyjížděli také k podchlazeným pěším turistům. A mají za sebou i jeden kuriózní zásah. Jejich pomoc si v terénu vyžádali dva vystrašení turisté.

Příběhy z Vysočiny - V záchranné stanici v Pavlově tráví zimu vzácný dudek chocholatý. Léčí si zraněné křídlo

Na Vysočinu občas zabloudí ptáci, kteří tady obvykle vůbec nežijí. Stalo se to dudkovi chocholatému, který se teď léčí ze zranění v záchranné stanici v Pavlově u Ledče nad Sázavou.

Destinační agentura Krušné hory představila novinky čekající na návštěvníky Krušných hor v roce 2019

Destinační agentura Krušné hory dnes (17. 12.) představila novinky, se kterými se od příštího roku budou setkávat návštěvníci Krušnohoří.

Dvacet minut Radiožurnálu - Za migrační vlnou z některých oblastí je zpackaná adaptace, říká klimatolog Radim Tolasz

Procesy oteplování se nebývale zrychlují, přírodní ekosystémy ani člověk na to nejsou nachystáni a bude problém s adaptací, pokud se s tím něco neudělá. Říká to klimatolog Radim Tolasz, který se účastnil Světové konference o klimatu v polských Katovicích.

Semenaření dvouletých zelenin: Jak uchovat semenice do jara?

dává mrkev, celer, kapusta a další dvouletky ve stejném roce, kdy byly zasety, vykvetou až druhým rokem. Semena získáme v příštím roce z rostlin, které přes zimu opatrujeme ve sklepě.

Zprávy - Tetřívkova ložnice! Poprvé upozorňují v Krkonoších informační tabule na ohrožené tetřívky

Strážci národního parku začali po Krkonoších instalovat tabule s informacemi o výskytu kriticky ohrožených tetřívků. Budou turisty poprvé v historii upozorňovat na to, že by se měli držet na turistických trasách, aby tyto ptáky nerušili. 

Planetárium - Evoluce myšovitých hlodavců: bioložka Tatiana Aghová; Stvořené pro věčnost - nová publikace našich egyptologů: egyptolog Jaromír Krejčí; Objevy a události; Mýty, omyly a novinky astronomie: Tlačenice u Marsu (plná verze pořadu)

Evoluce myšovitých hlodavců: bioložka Tatiana Aghová; Stvořené pro věčnost - nová publikace našich egyptologů: egyptolog Jaromír Krejčí; Objevy a události; Mýty, omyly a novinky astronomie: Tlačenice u Marsu (plná verze pořadu)

Moniliová spála a klejotok: Odstraňte včas napadené části stromu

i meruňkám zasychají větévky, jako by byly spálené. Následně odumírají celé větve, objevuje se i výron pryskyřice. Příčinou je moniliová spála. Bez rychlého zásahu může uhynout celý strom.

Kurkuma není jen koření, ale i krásná pokojovka

snad více než v létě potřebujeme vidět krásu květů a rostlin, které zaujmou svým nevšedním vzhledem a celkovým půvabem. Květy nadchnou oko a potěší duši. Jednou z těch, které v květinářství vídáme celoročně, tedy i v zimě, je kurkuma. Nádherná květina, kterou si můžete pěstovat doma.

Safari - Počítáte mezi hezké dárky i zvířata? Pokud ano, nabízíme jeden zajímavý tip - želvu uhlířskou

Dobré zkušenosti s chovem pralesní želvy uhlířské mají dětští chovatelé Darwinovy stanice královédvorského safari parku, se kterými už léta pracuje lektorka Ilona Kratochvílová. Jak se přesvědčila reportérka Dana Voňková, měli byste přitom ale počítat s velkým teráriem, bytelnou ohrádkou na léto a také značnou vytrvalostí.

Meteor - Meteor o orangutanech, kteří si vyprávějí příběhy, supernovách nebo dinosaurech

Poslechněte si: 01:12 Vyprávějí si orangutani příběhy? 07:43 Jak se zrodily supernovy 13:57 Motivace a plánování v lidském mozku 25:30 Velká výprava za dinosaury pokračuje! 26:12 Přežil by člověk v době dinosaurů?

Jak pěstovat vánoční stromek v květináči?

který s námi stráví mnohé Vánoce a po zbytek roku si bude spokojeně žít v květináči – to je pro vášnivé pěstitele, milovníky rostlin a zahrady lákavá představa.

René a Rudolf. Dva papoušci v jihlavské ZOO

Kolik je v jihlavské ZOO zaměstnanců, tolik je jedinečných příběhů. Lidé ze zahrady jsou zkrátka zajímaví.

Dnešní Plus - Smrtící ryba fugu je teď ještě jedovatější. Kvůli oteplování moří mutuje

Tradiční japonská pochoutka se vlivem klimatických změn stává ještě nebezpečnější. U nově se objevujících mutantů se totiž jed dostává i do svaloviny nebo kůže.

Pestrá a okouzlující zimní zahrada: Díky kterým rostlinám taková bude?

zahrada odhalí svou základní strukturu, která byla od jara do podzimu obalena listím a květy. Díky promyšlené výsadbě může být stále krásná, a dokonce barevná, byť je její zimní půvab střídmější.

Zprávy - Dělníci na Libavé finišují s výsadbou nových stromků

Plné ruce práce mají přes zimu dělníci, kteří obnovují lesy na Libavé. V této jedné z nejvíce kůrovcem postižené lokalitě v Česku sází i teď. V mrazu, místy ve sněhu. Do konce letošního roku chtějí vysadit přes 16 milionů nových stromů, což je oproti předchozím letům dvojnásobné číslo.

nejnovější 306 307 308 519 520 521 nejstarší
© Aleš Kyral 2007 - 2024                 DONATE / příspěvek na provoz stránek