Články

Zprávy - Desítky poničených infotabulí z celých Krkonoš opravují teď truhláři ve Svobodě nad Úpou

Truhláři ve Svobodě nad Úpou opravují nebo vyrábí nové informační cedule a turistická značení pro Krkonoše. Letos jim jich strážci přivezli méně než loni, tedy přes 200 kusů. Poškozeného značení ubývá díky lepšímu laku, který se na ně používá. Je totiž odolnější vůči povětrnostním podmínkám. A navíc je stále víc cedulí chráněno dřevěnými stříškami.

Zprávy - Kůrovcová kalamita ohrožuje rezervaci Suchý Vrch u Vrbna pod Pradědem. Ekologové mají obavy

Suchý Vrch u Vrbna pod Pradědem - přírodní rezervace chráněná zejména pro své borové lesy. Nedávný průzkum odhalil, že některé borovice mají dokonce přes 300 let. Rezervace je současně významným paleontologickým nalezištěm. Ani této lokalitě se ale nevyhnula kůrovcová kalamita. Vlastník proto požádal o povolení výjimky k zásahu proti škůdci. A Správa Chráněné krajinné oblasti Jeseníky mu vyhověla. K nelibosti ekologů.

Zahradničení ve druhém prosincovém týdnu

déšť pomalu zavlažuje žíznivou půdu. Zvláště jemný, pozvolný déšť zvaný zahradnický je pro zahradu i celou krajinu požehnáním. Dokud nemrzne, můžeme dohnat mnohé podzimní práce…

Kouzelné čarověníky aneb krása v chybě

chomáčovitá znetvořenina, která vyrůstá na větvi jinak normálního stromu, se nazývá čarověník. Rukama Karla Kalouše z Duban jich prošly tisíce. A přece ani on tajemství úplně neodhaluje.

Zprávy - V Brdech se usadil rys ze Šumavy

V Chráněné krajinné oblasti Brdy se zabydlel rys ze Šumavy. Potvrdilo to porovnání snímků z fotopastí. Každé zvíře má totiž jedinečnou kresbu, která při podrobném zkoumání umožňuje jeho přesnou identifikaci.

Pokvete vánoční kaktus na Vánoce?

dovede vykouzlit vodopády květů. Ovšem aby vánoční kaktus vykvetl, potřebuje vhodné zacházení – alespoň pár týdnů odpočinku v chladu. V době nasazování poupat je navíc velmi citlivý.

Planetárium - Nové objevy v Pompejích: klasický archeolog Pavel Titz; 10 let Chlupáčova muzea historie Země v Praze: paleontolog Martin Mazuch (repríza); Objevy a události; Kratochvilná vyprávění: Van Goghovo ucho; Knihovnička: Tajemná zatmění (plná verze

Nové objevy v Pompejích: klasický archeolog Pavel Titz; 10 let Chlupáčova muzea historie Země v Praze: paleontolog Martin Mazuch (repríza); Objevy a události; Kratochvilná vyprávění: Van Goghovo ucho; Knihovnička: Tajemná zatmění (plná verze pořadu)

Vlnovník višňový ničí peckoviny: Odhalte ho v zimě, zakročte v předjaří

višňový je savý škůdce mikroskopických rozměrů. Škody v sadech však dokáže napáchat velké. Naštěstí proti němu existuje obrana, ke které lze využít i ekologické postřiky či predátory.

Vánoční LED osvětlení pro dům i zahradu

a úsporným LED diodám a řetězům můžete rozsvítit o Vánocích prakticky celý váš dům i zahradu. Do exteriéru zvolte vánoční osvětlení, které splňuje bezpečnostní normu pro užití ve venkovním prostředí. Energii pro svícení jim dodávají buďto baterie, nebo zachycená solární energie. Výzdobu domu a zahrady tak můžete na svátky vyřešit opravdu velkolepě.

Meteor - Meteor o největší a nejstarší houbě, prvním léku na srdce, dinosaurech nebo mozku

Poslechněte si: 02:35 Úspěch a štěstí v lidském mozku 10:50 První lék na srdce 18:57 Největší a nejstarší houba světa 26:47 Velká výprava za dinosaury pokračuje! 27:43 Jak vypadala planetka, která zabila dinosaury?

Safari - Jeden z nejpodivnějších tvorů na světě. Vypadá jak malý čert lezoucí po stromech. Ksukol!

Před pár dny naháněli našim dětem hrůzu čerti. A tak se reportérka Dana Voňková rozhodla, že vám představí zvíře, které vypadá také strašidelně, nebo přinejmenším zvláštně - takového malého zvířecího čerta. Jmenuje se ksukol, žije pouze na Madagaskaru a domorodci mu dali jméno aye-aye.

Natura - Míváte o Vánocích živý, nebo umělý vánoční stromeček?

Pokud preferujete umělý s tím, že je to ekologické, buďte si jisti, že není: výroba umělých stromků je energeticky náročná a nelze je recyklovat. Moderuje Markéta Ševčíková

Hovory - Host: český hydrogeolog a spisovatel Zbyněk Hrkal

Procestoval celý svět a zná problémy s vodou všude. Napsal o tom řadu knih. Na pultech knihkupectví je novinka Voda včera, dnes a zítra. Moderuje Jana Klusáková

Bizarní kultivary vrby, lísky, smrku či akátu zpestří zimní zahradu

kultivary dřevin jsou zajímavým zpestřením zahrady, především v zimě. Hodí se i do předzahrádek, jako zahradní dominanty, mnohé lze velice dobře pěstovat i v nádobách.

Větrník - Host ve studiu - Tři kroky od smrti byl cestovatel Jaromír Zaoral, který zdolal 27 evropských vrcholů za 88 dnů

Tři kroky od smrti se jmenuje cesta, která vede na rumunskou horu Moldoveanu. „To jsme ale při výstupu naštěstí nevěděli,“ usmívá se Jaromír Zaoral.

Zprávy - Plzeňská zoo láká návštěvníky na krmení motýlů

Na netradiční podívanou zve od prosince plzeňská zoologická zahrada. Kdo zavítá do nově otevřeného tropického pavilonu, může se zúčastnit komentovaného krmení motýlů.

Host Lucie Výborné - Vítězství v Czech Press Photo byl šok, přiznává Lukáš Zeman. Vyfotil orangutanici s umírajícím mládětem v náruči

Vyfotil samici orangutana s umírajícím potomkem v náruči – a vyhrál Czech Press Photo. „Když tu fotku viděla moje žena, řekla: ‚Ježiš, on je mrtvej, to smaž!‘“ říká v rozhovoru s Lucií Výbornou fotograf Lukáš Zeman.

Řezaný vánoční stromek: výběr a správná péče

stromky zažívají v posledních letech nebývalý rozmach. Je to z důvodu jejich snadné dostupnosti, nízké pořizovací ceny a velmi elegantního vzhledu. Jenže ne každý stromek je kvalitní. Při výběru se chovejme obezřetně.

Větrník - Host ve studiu - Kdo chce klimatickou změnu v krajině vidět, vidí ji už 20 let, říká bioklimatolog Miroslav Trnka

V nadsázce doplňuje vizi pro nadcházející desetiletí: „Stejné klima jako v Chorvatsku, jen bez moře a pinií. To můžeme čekat v Česku. Dochází k opravdu výrazným změnám!“

Větrník - Host ve studiu - Rozhovor s Jaromírem Zaoralem

Pouhých 88 dnů stačilo Jaromíru Zaoralovi, aby vystoupal na nejvyšší vrcholy všech zemí Evropské unie. Zažil 27 nádherných příběhů a zdolal spoustu překážek.

nejnovější 307 308 309 519 520 521 nejstarší
© Aleš Kyral 2007 - 2024                 DONATE / příspěvek na provoz stránek