Články

Safari - Jak vypadá česká, nebo chcete-li evropská veverka, ví každý. Poznali byste ale africkou veverku?

Safari Park Dvůr Králové chová veverky kapské a bušové. Kapské se teď na zimu schovaly do nor ve výběhu nedaleko hlavního vchodu, z Německa nově dovezené veverky bušové se nastěhovaly rovnou do vytápěné expozice k mangustám. Najdete je v průchodu šelmince a přes skleněnou stěnu je můžete dosyta pozorovat. 

Laboratoř - Vědci našli geny dlouhověkosti papoušků

Vědci z Pensylvánie studovali dlouhověké mluvící papoušky. Inspiroval je zvláště jihoamerický papoušek amazoňan modročelý přezdívaný Mojžíš. Chtěli vědět, čím je dána jejich dlouhověkost a jak to souvisí s tím, že se tak dobře učí mluvit.

Natura - Jaký byl rok 2018 z pohledu ekologie?

Zemi sužovala extrémní sucha, bojovalo se proti jednorázovým plastům i proti uhlí spalujícím elektrárnám. Jak vidí uplynulý rok organizace Greenpeace, Zelený kruh, Arnika a Společnost pro trvale udržitelný život? Moderuje Markéta Ševčíková.

Darování květin dle etikety: Význam má počet i barva květů

je v každém z nás. A květiny navíc člověka doprovázejí od kolébky až po hrob. Kdy, jak a komu je darovat? Jak s nimi zacházet v divadle či opeře? A je sudý počet skutečně jen smuteční?

Příběhy z Vysočiny - Zvláštní genetickou poruchu luňáka Ludvy jezdí do Pavlova zkoumat vědci z univerzit

V záchranné stanici v Pavlově u Ledče nad Sázavou se starají o nemocná a zraněná zvířata. Některé jejich nemoci jsou tak vzácné, že se o ně zajímají i vědci z renomovaných univerzit.

Zprávy - Do Krkonoš se na oslavy Silvestra chystají tisíce návštěvníků. Můžete být mezi nimi

Oslavit Silvestra v Krkonoších plánují i letos tisíce lidí. Hotely a penzióny ve Špindlerově Mlýně i v Peci pod Sněžkou mají většinou plno a sehnat na silvestrovský večer místo v restauraci s programem se povede spíš už jen výjimečně, přesto ale může mít smysl o případné cestě na hory v tomto termínu uvažovat. 

Hajní v Krkonoších denně přikrmují jelení zvěř

Hajní v Krkonoších vyráží každý den do obůrek, aby připravili potravu pro jelení zvěř. Dávají jí speciální siláž, seno a další pochutiny.

Už jen pár dnů je v ústeckém muzeu možné vidět připomínku orangutana Ňuňáka

S orangutanem Ňuňákem se lidé mohou v Muzeu města Ústí nad Labem rozloučit do neděle (30. 12.). Skončí totiž výstava, kde je i část věnovaná oblíbenému zvířeti z místní zoo.

Zprávy - Hajní v Krkonoších jezdí každý den k obůrkám a přikrmují jelení zvěř

Hajní v Krkonoších vyráží každý den do obůrek, aby připravili potravu pro jelení zvěř. Dávají jí speciální siláž, seno a další pochutiny. V našich nejvyšších horách je celkem 16 obůrek. Dvě z nich ještě nejsou uzavřené. Zvěř se totiž stále drží ve vyšších polohách, protože ji vyplašili lidé a bojí se sejít dolů. S hajnými byla v terénu reportérka Kateřina Kohoutová.

Zahradničení ve čtvrtém prosincovém týdnu

čase svátečním zvečera ozdobí svíčky, lucerny i prskavky. Za dne nás potěší stálezelené keře, pestré plody keřů, tvary a barvy kmenů a větví a také ptáci spokojeně švitořící na krmítku.

Náš příběh - Pracovat v sociálních službách je spíše posláním, své o tom ví Dagmar Soukupová

V pravidelné rubrice Náš příběh Vám představíme Dagmar Soukupovou. Ta vede už 13 let zdravotní úsek v Domově pro zdravotně postižené v Mariánské v Krušných horách. Za její přínos v této oblasti jí letos vyznamenal ministr zdravotnictví výroční cenou.

Laboratoř - Duhové peří měli ptáci už před 49 miliony let

Vědci prozkoumali peří 97 druhů moderních ptáků ze sbírky Kodaňského muzea s cílem zjistit původ jejich duhového zbarvení. Přišli na to, že dávní příslušníci dvou ptačích skupin, trogonů a svišťounů, měli duhová křídla už před desítkami milionů let.

Planetárium - Vlčice z Ralska a další vlčí novinky: zoolog Pavel Hulva; Nekontaktované kmeny, 1. část - Stín nad Sentinelem: kulturní antropolog Martin Soukup; Objevy a události; Historie vědy: Nuda a věda (plná verze pořadu)

Vlčice z Ralska a další vlčí novinky: zoolog Pavel Hulva; Nekontaktované kmeny, 1. část - Stín nad Sentinelem: kulturní antropolog Martin Soukup; Objevy a události; Historie vědy: Nuda a věda (plná verze pořadu)

Safari - Vypadá jak nejbarevnější divoké prase. Ve Dvoře Králové se narodilo mládě štětkouna afrického

Do skupiny zvířat Safari Parku Dvůr Králové přibylo v posledních dnech mládě štětkouna afrického. Narodilo se mámě Viktorce a dostalo jméno Vista. Malá pruhovaná samička je Viktorčiným prvním odchovaným potomkem. 

Natura - Fenomén Třeboňský kapr. Čím je tato ryba unikátní a proč je jedinečné celé Třeboňsko?

Jak vypadá výlov velkých rybníků a co všechno kapr zažije, než se dostane na vánoční stůl. Moderuje Markéta Ševčíková

Meteor - Meteor o rybě s vlastní vysílačkou, chodící rybě, živých kamenech nebo dinosaurech

Poslechněte si: 01:34 Ryba lovící vlastní vysílačkou 09:44 Záhadná chodící ryba 16:25 Živé kameny překvapují vědce 24:10 Velká výprava za dinosaury pokračuje! 26:07 Šlo by osedlat dinosaura?

Zprávy - Vánoční ekostromečky prodala ve Vrchlabí Správa Krkonošského národního parku za hodinu

Krkonošský národní park i letos nabídl lidem vánoční stromky s certifikátem. Prodávaly se včera ve Vrchlabí. Někteří zákazníci čekali na zahájení prodeje už s předstihem. Vybírali ze 150 stromků různých velikostí. Utržené peníze se vrátí zpět do krkonošských lesů v podobě nové výsadby.

Malá řetězová pila pomůže při řezání, dávejte si pozor na laciné modely

řetězová pila je šikovný pomocník. Díky malým rozměrům s ní zvládnete rychlou zimní prořezávku. Perfektně se také uplatní při menších řezbářských a tesařských pracích.

Tupoušek pyšný – vznešená pokojovka

zajímavě tvarovaná exotická rostlina okouzlí snad každého, kdo na vlastní oči spatří její květy. Ačkoli její český název tupoušek nezní příliš lichotivě, na kráse to této květině naprosto nic neubírá. Protože pochází z exotických oblastí, v našich podmínkách ji můžeme pěstovat pouze jako rostlinu pokojovou.

Zprávy - Plzeňská zoo chová unikátní druh savců

Neobvyklá teplota těla, odolnost proti nemocem a mezi savci výjimečné sociální chování. Rypoš lysý je zkrátka v mnoha směrech unikátní hlodavec.

nejnovější 305 306 307 519 520 521 nejstarší
© Aleš Kyral 2007 - 2024                 DONATE / příspěvek na provoz stránek