Články

Planetárium - Mezihvězdná hmota: astronomka Soňa Ehlerová; Kosmonautika 2019, 2. část - Aktivity soukromníků: odborník na kosmonautiku Dušan Majer; Objevy a události; Zapomenuté příběhy: Sedmidenní válka o Těšínsko; Knihovnička: Stvořené pro věčnost (plná

Mezihvězdná hmota: astronomka Soňa Ehlerová; Kosmonautika 2019, 2. část - Aktivity soukromníků: odborník na kosmonautiku Dušan Majer; Objevy a události; Zapomenuté příběhy: Sedmidenní válka o Těšínsko; Knihovnička: Stvořené pro věčnost (plná verze pořadu)

Jak vypěstovat datlovník z pecky?

stačí zapíchnout pecku datle, o které není v povánoční době nouze. Při správné teplotě a vlhkosti vzejde skoro každá. Za dva roky z ní vypěstujete datlovník vysoký přes půl metru.

Meteor - Meteor o teleportaci, kojícím pavoukovi, sexu a písních kosmických

Poslechněte si: 01:50 Teleportace už existuje! Ale jen v mozku. 12:38 Čeká nás lepší předpověď počasí 20:52 Sexuální chování jako tabu 26:00 Překvapení jménem kojící pavouk 31:41 Stopování prachových částic 41:20 Písně kosmické z pohledu vědy

Zprávy - Usadí se v Beskydech vlčí smečka? Do hor jdou dobrovolníci, hledají stopy vlků a rysů

Rys ostrovid a vlk obecný jsou v Česku chráněni. Kvůli jejich výskytu je chráněná krajinná oblast Beskydy zařazena mezi evropsky významné lokality velkých šelem.

Safari - Po téměř 50 letech vyšel opět deník Josefa Vágnera. S dosud nepublikovanými fotografiemi

Nadace Josefa a Zdeny Vágnerových vydala před vánocemi knihu s názvem Sen safari. Reedici původního deníku zakladatele královédvorského safari parku Josefa Vágnera doplňují dosud nepublikované fotografie, nová je předmluva i doslov.

Host Lucie Výborné - Přehnaná péče zvíře akorát vynervuje, upozorňuje veterinář

Oslavy konce roku provázely dělbuchy a vystrašená domácí zvířata. Podle veterináře Romana Skaly ale konkrétně u psů dlouhodobé dopady rachotu v souvislosti se Silvestrem příliš vážné nejsou. „Tam je problém vysloveně v ten den, kdy na to pes není zvyklý,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorkou Patricií Strouhalovou.

Natura - O vydrách říčních a jejich těžkém životě. Plachý živočich je celoevropsky ohroženým druhem

Stal se symbolem ustupující přírody. Vydra je přísně chráněná, ale přesto ji lidé nenávidí kvůli škodám při lovu ryb. Připravila Markéta Ševčíková

Náš host - Když vás želva kouše do sandálů, dávejte pozor na udržení rovnováhy

Biolog a etolog František Jůna se přistěhoval za prací v Plzni ze severních Čech. V expozici Akva Tera, kteá patří pod plzeňskou zoo, se cítí jako doma. Je mu teprve 27 let, ale na cestách za zvířaty už nacestoval desítky tisíc kilometrů po celém světě. I proto jsme ho pozvali do vysílání Českého rozhlasu Plzeň.

Máme hosty - Pár vloček nás nespasí. Trable se suchem pokračují

Když náhodou začne sněžit anebo pršet, zdá se, že mizí sucho. Ale ve skutečnosti dál platí, že je srážek málo. Kdyby na ně byl letošní rok podobně skoupý jako ten předchozí, pocítili bychom to víc.

Zprávy - Rybáři doufají, že letos bude příroda jejich podnikání přát víc. Chov ryb je běh na dlouhou trať

Mezi těmi, kteří s napětím čekají na to, jestli bude i v letošním roce sucho nebo jestli se příroda vrátí k normálnímu stavu, jsou i rybáři. Loňské léto pro ně nebylo dobré, kvůli nedostatku vody nemohli krmit, ryby trpěly a měly i menší přírůstky. Dá se nějak případným následkům sucha v rybničním hospodářství předejít?

Zprávy - Díky atmosféře s minimem kyslíku může ovoce ve skladech ZD Dolany vydržet i několik let

Zemědělské družstvo Dolany na Náchodsku každoročně dodá na tuzemský trh tisíce tun ovoce. Aktuálně jdou na odbyt především různé odrůdy hrušek a jablek. Úroda je přitom už několik měsíců sklizená, ovocnáři ji uchovávají ve speciálních skladovacích halách s minimem kyslíku.

Lednové výsevy: Vypěstujte si vlastní sazeničky

i na trzích na jaře koupíme sazenice zeleniny i květin, ovšem výběr odrůd je omezený. Zato při pěstování ze semen si můžeme vybrat ze stovek odrůd, včetně nekomerčních.

Zprávy - Zoo v Plzni loni navštívilo nejvíc lidí v historii

Plzeňská zoologická a botanická zahrada překonala historický návštěvnický rekord. V loňském roce ji navštívilo víc než 480 tisíc lidí.

Dobré ráno - Ochránci přírody připravují vykosení rákosí v Poodří

Unikátní systém rybníků v Poodří čeká proměna. Správa Chráněné oblasti nechá postupně během několika let vysekat rozsáhlé plochy rákosí u několika vodních ploch. Takzvané rákosiny potřebují podle ochránců přírody omladit a zbavit keřů.

Maličké, přesto okouzlující: sukulenty zvané kvetoucí kameny

Lithops, v překladu „rostliny s kamennou tváří“, zaberou sotva několik čtverečných centimetrů místa. Přitom jsou to fascinující zelené bytosti. Tváří jako pohledné, ale neživé kamínky. A pak najednou oslnivě vykvetou.

Zahradnické práce v lednu: Prořezáváme, vyséváme, plánujeme

a v létě sice trávíme na zahradě času více, ale nezahálíme ani v zimě. Plánujeme jarní setí, začínáme s řezem ovocných dřevin, pečujeme o zimující rostliny, vyséváme skalničky.

Co přinesl uplynulý zahradnický rok?

pomalu končí přinesl všem pěstitelům nebývalé starosti. Ani v nadcházejícím čase se nemůžeme na přízeň počasí spoléhat. Ale můžeme se na jeho rozmary co nejlépe připravit.

Planetárium - Nekontaktované kmeny, 2. část - Tragika kontaktů a srážek: kulturní antropolog Martin Soukup; Kosmonautika 2019, 1. část - Ultima Thule, Měsíc a ISS: odborník na kosmonautiku Dušan Majer; Objevy a události; Procházka lednovou oblohou (plná v

Nekontaktované kmeny, 2. část - Tragika kontaktů a srážek: kulturní antropolog Martin Soukup; Kosmonautika 2019, 1. část - Ultima Thule, Měsíc a ISS: odborník na kosmonautiku Dušan Majer; Objevy a události; Procházka lednovou oblohou (plná verze pořadu)

Meteor - Meteor o brýlích bez čočky, lovcích lebek, zrození televize nebo dinosaurech

Poslechněte si: 01:28 Je možné udělat brýle bez čočky? 10:08 Zrození televize zařídil ikonoskop 16:34 Mravenci lovci lebek 24:24 Velká výprava za dinosaury končí! 25:04 Porazili by inteligentní dinosauři člověka?

Ošetřovatelem v liberecké zahradě se zájemce může stát okamžitě

Jaké je být ošetřovatelkou v liberecké zoologické zahradě, si vyzkoušela naše reportérka Lucie Fürstová. Rázem se z ní stala uklízečka a kuchařka v jednom.

nejnovější 304 305 306 519 520 521 nejstarší
© Aleš Kyral 2007 - 2024                 DONATE / příspěvek na provoz stránek