Články

Larvy smutnic poškozují pokojovky: Pomohou hlístice i křemičitý písek

v zimě nemají lehké. Kvůli nedostatku světla jsou často oslabené a škůdci, kteří je napadnou, mají ulehčenou práci. Proto jim můžou uškodit i smutnice, přesněji larvy těchto mušek.

Před vzdělávacím centrem v jihlavské ZOO se stojí pomyslná fronta

Některé děti možná nemají rády školu. Dostanou-li se ale do vzdělávacího centra jihlavské ZOO PodpoVRCH, většinou odcházejí nadšené.

Planetárium - Paleolit, doba kamene: archeolog Slavomil Vencl (repríza); Kosmonautika 2019, 3. část - Měsíc, Slunce, Merkur, Venuše: odborník na kosmonautiku Dušan Majer; Objevy a události; Mýty, omyly a novinky astronomie: Oblaka po Velkém třesku (plná v

Paleolit, doba kamene: archeolog Slavomil Vencl (repríza); Kosmonautika 2019, 3. část - Měsíc, Slunce, Merkur, Venuše: odborník na kosmonautiku Dušan Majer; Objevy a události; Mýty, omyly a novinky astronomie: Oblaka po Velkém třesku (plná verze pořadu)

Safari - Hroší skupina ve Dvoře Králové hlásí přírůstek. A brzy by měla mít dokonce už pátého člena rodiny

Mike, Hula, jejich mládě Hugo a další samice Mona tvoří v Safari Parku Dvůr Králové čtyřčlennou hroší skupinu. Otcem nově narozeného mláděte se stal třiatřicetiletý samec Mike předloni dovezený ze Stuttgartu. 

Zprávy - Klub českých turistů stárne. Roky přibývají nejen organizaci založené roku 1888, ale i členům

Klub českých turistů má asi 30 tisíc členů, pro které pořádá každoročně stovky akcí. Členská základna organizace ale stárne a mladí nepřibývají. Výjimkou v tomhle směru není ani místní odbor klubu v Hradci Králové. Základnu tady tvoří momentálně zhruba 90 lidí převážně v důchodovém věku. 

Natura - O recyklaci a novém životě PET láhví

Natura vás vezme na místo, kde se recykluje miliarda PET láhví ročně. Na co všechno se dají využít? To zjišťovala Markéta Ševčíková.

Meteor - Meteor o očkování proti drogám, překvapivém pavím ocasu a starokladrubských koních

Poslechněte si: 01:40 Starokladrubští koně a jejich geny 12:00 1. rentgenová operace 16:19 Bude se proti drogám očkovat? 23:45 Jak funguje propaganda 33:00 Paví ocas jako hudební nástroj 40:35 Písně kosmické z pohledu vědy

Soleirolia, helxinie: něžné polštářky zkrášlí pokoj, balkón i zahradu

zelený mech či měkký jarní pažit. Zblízka objevíme záplavu drobných lístků. Půvab této pokojovky tkví v jemnosti, příjemné barvě a tvaru. Zelné polštářky jako by lákaly ke spočinutí.

Zprávy - O lesní zvěř se i přes zimu poctivě starají myslivci a hajní

V lesích nedaleko Druztové se o srnky a stádo muflonů starají zaměstnanci Správy veřejného statku města Plzně.

Proč a jak založit zahradnický diář?

čase založit diář nejen sobě, ale i své zahradě, květinám, zelenině, půdě. Pokud do něj budete pečlivě zaznamenávat vše důležité, stane se v dalších letech jedinečným zdrojem poznání.

Káva o čtvrté - Péče o pokojové rostliny v zimě

Hosté: Ludmila Dušková a Jan Kopřiva. Moderuje Patricie Strouhalová.

Host Lucie Výborné - V zoo je nyní lachtanům lépe než ve volné přírodě, říká chovatel Jakub Mezei

Na první pohled vypadá hra s lachtany v zoo jako show. Vrchní ošetřovatel Jakub Mezei ale vysvětluje, že o drezúru pro obveselení návštěvníků tu vůbec nejde. To, co obvykle považujeme za zábavnou lachtaní show, je totiž ve skutečnosti veterinární prohlídka.

Zprávy - Meteorologové teď vítají jakékoliv srážky. Roky trvá, než se dostanou do hlubokých spodních vod

V nejbližších dnech má intenzivně sněžit a meteorologové očekávají, že sníh nějakou dobu vydrží. To by v součtu se srážkově nadprůměrným obdobím kolem vánočních svátků mohlo svádět k domněnce, že se nemusíme obávat dalšího suchého roku. Jak je to ale doopravdy? 

Zprávy - Těžký a mokrý sníh v Krkonoších láme stromy a větve, energetici hlásí desítky poruch

Zejména na Trutnovsku láme od úterního podvečera těžký a mokrý sníh stromy a větve. Problémy mají hlavně energetici, kteří dnes dopoledne řešili poruchy na elektrických vedeních především v lokalitách v okolí Černého Dolu, Janských Lázní, Žacléře a Špindlerova Mlýna v Krkonoších. 

Dnešní Plus - Je Amazonie v ohrožení? Na 95 % Brazilců prezidentu Bolsonarovi tleská, říká etnolog Zelený

Po nástupu nového prezidenta Jaira Bolsonara se v Brazílii mění pořádky ochrany Amazonie i domorodých kmenů. Je jeden z nejrozmanitějších ekosystémů na Zemi v ohrožení?

Za oblevy nastává ideální čas na prořezávku rybízu

poleví a teploty vystoupí k nule, můžeme se pustit do zimních prořezávek. Jedním z nejdůležitějších, a přitom nejjednodušších je řez rybízů. Nepotřebujeme k němu žebřík, pouze ostré nůžky.

Chystáme semínka na sezónu: využít lze i loňská nebo starší

že nevyužijeme všechna připravená semena – v sáčku jich bylo příliš, nebo jsme nestihli přichystat záhon... Mnohá si uchovají klíčivost i více let, spolehlivě je prověří testy klíčivosti.

Zimující rostliny mohou napadnout plísně. Jak tomu zabránit?

odpočívající v chladu je třeba zalévat velmi opatrně, aby zcela nevyschly, ale aby jim zároveň v přílišném v mokru neuhnívaly kořeny. Ovšem plísně mohou ohrozit i jejich nadzemní části.

Zprávy - V přírodní rezervaci Zbytka prosvětlují ochranáři les pro život vzácného hnědáska osikového

V přírodní rezervaci Zbytka nedaleko Českého Meziříčí začali ochranáři s čištěním lesa. Prořezávají zhruba dva hektary porostu. Cílem je les prosvětlit a připravit pro život vzácného motýla hnědáska osikového. Ten žije v Česku už jen na jediném místě, v Polabí nedaleko Kolína. 

Magazín Leonardo - Pokračování cesty sondy New Horizons do hlubin vesmíru

Co si musí zabalit vědkyně před cestou na Antarktidu? Proč tající ledovce uvolňují do atmosféry plyn metan? Jsou papírové tašky ekologičtější? Moderuje Josef Kluge

nejnovější 303 304 305 519 520 521 nejstarší
© Aleš Kyral 2007 - 2024                 DONATE / příspěvek na provoz stránek