Články

Safari - Safari Park Dvůr Králové se chlubí dalším odchovem nosorožce černého. Jde již o 46 mládě

Matkou pětitýdenního mláděte se bez problémů stala samice Maisha. Na svět přivedla už třetího potomka. Vážil úctyhodných 41 kg a ve „zvířecím rodokmenu“ má pořadové čísto 46. Zatím ho na každém kroku provází matka. Nejen v zimovišti, ale i ve volném výběhu.

Zprávy - Mladých chovatelů koní je málo. Oproti tomu stoupá zájem o sportovní jezdectví

V České republice žije podle Ústřední evidence koní momentálně zhruba 90 tisíc těchto zvířat. To je třikrát víc, než před 30 lety. Zatímco dřív si lidé nejčastěji svého koně vychovali od hříběte, dnešní trend je spíš nákup dospělého zvířete ze zahraničí. Podle některých chovatelů také ubývá zájem lidí o práci u koní. Proč tomu tak je, to zajímalo reportérku Janu Házovou.

Natura - Proti globální změně klimatu se dá bojova i lokálně

Snaží se o to energeticky soběstačné obce. Do jedné takové vás vezme Dalibor Zíta.

Meteor - Meteor o čtení myšlenek, roztroušené skleróze a nejdokonalejší kouli ve vesmíru

Poslechněte si: 01:48 Nový kilogram potěšil chemiky 10:25 Konec strachu z roztroušené sklerózy 20:20 Vynalezla dálkové ovládání herečka? 25:05 Červ starý 420 milionů let 33:00 Písně kosmické z pohledu vědy 43:33 Budeme číst myšlenky?

Květy vášně: Jak pěstovat atraktivní pokojovou liánu mučenku?

nejzajímavějším popínavým rostlinám, které můžeme pěstovat v pokoji – má dekorativní listy a ochotně rozvíjí nevšední, veliké květy.

Domácí semenaření: Jak plánovat výsevy?

výsevy je třeba dobře naplánovat – v některých ohledech se pěstování na semeno liší od pěstování zeleniny pro konzumaci. Mnohdy vyžaduje delší čas, dbát musíme i na možné křížení odrůd.

Máme hosty - Další fígl proti suchu: Krajina jako houba na zadržení vody

Abychom na sucho vyzráli, potřebujeme jinak myslet a vnímat klimatické změny. To tvrdí zastánce přírodě blízkých opatření, předseda Spolku Živá voda Jiří Malík.

Máme rádi zvířata - Najít perlu je velká vzácnost. Perlorodky jsou kriticky ohrožené, potřebují čistou vodu a pstruhy

Naším jediným zástupcem mlžů čeledi perlorodkovitých je perlorodka říční. V Čechách existuje ale už jen pár míst, kde přežívá. Ochraně těchto živočichů se proto řadu let věnuje Eva Zelenková, hydrobioložka Národního parku Šumava.

Zprávy - Na Benešově nábřeží ve Dvoře Králové musí pokácet nemocné stromy. Nové vysadí na podzim

Dopravu z centra Dvora Králové nad Labem k zoologické zahradě komplikuje v těchto dnech kácení stromů. Dvacítku lip a dva akáty stojící podél silnice napadla dřevokazná houba a kvůli bezpečnosti občanů se musí pokácet. 

Alergie na plísně? Pěstujte pokojové rostliny v minerálním substrátu

zemině se může snadno uchytit plíseň. Třebas téměř neviditelná a v dobře větrané místnosti v podstatě neškodná, při alergii na plísně může znamenat riziko. Řešením jsou alternativní substráty.

Zprávy - Trendy v ovocnářství, bilance uplynulé sezóny a odborné diskuse. To jsou Ovocnářské dny

Více než tři stovky odborníků v ovocnářství se sjelo do Hradce Králové. Koná se tu už 62. ročník tradičních Ovocnářských dnů. Každoročně se těší zájmu pěstitelů a zemědělců z celé České republiky. 

Křížem krajem - Chráněná krajinná oblast Jeseníky slaví kulatiny. Vznikla přesně před 50 lety

Jeseníky ukrývají řadu přírodních, kulturních i technických pokladů. Nejcennější lokality jsou už 50 let součástí chráněné krajinné oblasti. Například Velkou kotlinu označují přírodovědci za botanickou zahradu Jeseníků. Některé tamní druhy rostlin nikde jinde na světě nerostou.

Dobré dopoledne - PORADNA: Zima divoké zvěři nevadí

Člověk má někdy pocit, že zvěř v lesích v zimních měsících trpí. Je na takové počasí zvyklá, vyvrací lesní hospodář Jiří Pohan.

Větrník - Host ve studiu - Příprava ornitologa před expedicí zahrnuje i poslech ptačích hlasů, říká Tomáš Grim

Jít do tropického prostředí bez náslechu ptačích hlasů postrádá podle Tomáše Grima smysl. V mobilu jich má tisíce. „Nahrávka se dá navíc použít i jako dráždidlo, kterým ptáka přilákáte,“ vysvětluje.

Zprávy - Vítr a sněžení komplikují situaci na horách. V Krkonoších platí 4. stupeň lavinového nebezpečí

V Královéhradeckém kraji na řadě míst stále hrozí pády stromů a větví v důsledku mokrého sněhu. Ten zaměstnává silničáře, hasiče a energetiky. Správa Krkonošského národního parku vydala varování před vstupem do lesů. Reportérka Kateřina Kohoutová v terénu sledovala odklízení následků počasí.

Zprávy - Skiareály v Krkonoších jsou v provozu. Lanovka na Sněžku ale nejede, důvodem je silný vítr

Ani dnes kvůli větru nejezdí lanovka na Sněžku.  Nejede ani jeden úsek, tedy dolní z Pece pod Sněžkou na Růžovou houru, ani úsek z Růžové hory na vrchol nejvyšší České hory. Ostatní lanovky jsou v provozu. 

Palmy v květináči: elegantní i přívětivé pokojovky

není nutné cestovat do jižních zemí. Jejich půvabné listy se mohou klenou i doma nad pohovkou a vnášet pocit pohody do všedních dní. Mnohé palmy lze úspěšně pěstovat jako pokojové rostliny.

Zprávy - Vítr a mokrý sníh lámou stromy, energetici řeší poruchy. V Krkonoších raději nevstupujte do lesů

Těžký a mokrý sníh spolu s větrem na východě Čech láme stromy a větve, které padají do elektrických vedení. V Královéhradeckém kraji energetici evidují řadu poruch na vedeních vysokého napětí a desítky poruch na vedení nízkého napětí. 

Zprávy - Ovocnáři připravují sady na novou sezónu. Za prořez jednoho stromu dostane brigádník pětikorunu

V Zemědělském družstvu Dolany je v plném proudu prořezávání ovocných stromů. Těch má družstvo na Náchodsku na 200 hektarech asi 700 tisíc. Do začátku jara musí zaměstnanci připravit na novou sezónu jabloně a hrušně. A že to není nic jednoduchého se při návštěvě sadů přesvědčil náš reportér.

Větrník - Host ve studiu - Rozhovor s ornitologem Tomášem Grimem

Ornitolog Tomáš Grim studuje hlavně kukačky a jejich hostitele, často a rád jezdí do ornitologického ráje - do Jižní Ameriky. Jak se leze ptákům do soukromí? Čím ho přitahuje Podyjí? A proč o vědě mluví jako o vrcholovém sportu?

nejnovější 302 303 304 519 520 521 nejstarší
© Aleš Kyral 2007 - 2024                 DONATE / příspěvek na provoz stránek