Články

Blahokeř: Ušlechtilá pokojová liána je magnetem pro oči

Afriky pochází krásně kvetoucí popínavá rostlina, která může vnést blaženost do našich domovů. Ozdobné jsou tmavé listy blahokeře čili klerodendronu, a především pak výjimečné květy.

Večerní host Radiožurnálu - Voda nám nemůže dojít. Jen s ní neumíme dobře hospodařit, tvrdí hydrogeolog

„Držme si palce, aby přišlo jaro a zima nepřeskočila rovnou do léta. Kdyby totiž voda vázaná teď ve sněhu rychle roztála, vznikly by povodně a voda by bez užitku odtekla,“ komentuje hydrogeolog Zbyněk Hrkal naději, kterou letošní bohatá sněhová nadílka dává vyschlé půdě nejen v Česku.

Liberec: Botanická zahrada pojmenovala pavilon po špičkovém botanikovi Janu Jeníkovi

Liberecká botanická zahrada vzdala hold známému českému botanikovi, profesoru Janu Jeníkovi, který na začátku ledna oslavil 90. narozeniny. Pojmenovali po něm pavilon.

Káva o čtvrté - CHAT: Vybíráme osivo zeleniny a květin

Hosté: Ludmila Dušková a Jan Kopřiva. Moderuje Patricie Strouhalová.

Zprávy - Stovky psů, saně, lyže i kola. Začíná 23. ročník náročného závodu psích spřežení Šediváčkův long

Jeden z nejnáročnějších evropských závodů psích spřežení - Šediváčkův long - odstartuje dnes v Deštném v Orlických horách. Závod patří nejstarším v Česku, protože se bez přerušení koná už po třiadvacáté. Na mushery i jejich psy čekají tratě dlouhé 200 a 300 kilometrů. Pro některé je výhra už jen to, že závod dokončí.

Větrník - Host ve studiu - Rozhovor s cestovatelem Pavlem Kaplerem

Dvě expedice do Antarktidy vypraví tuto zimu Brněnská Masarykova univerzita. Vedle základny J. G. Mendela na ostrově Jamese Rosse vědci vyrazí i na Nelsonův ostrov. Uklidí mimo jiné odpad, který tam vyplavilo moře. Výpravu povede rodák z Krnova a odchovanec z Bruntálu, Pavel Kapler, správce polární stanice, dobrodruh a cestovatel. 

Dnešní Plus - Z ledovce jako Brno už zbývá Venezuelanům jen pár hektarů. Brzy zmizí úplně

Venezuela se nejspíš stane prvním státem, který přijde o veškeré své pevninské ledovce. Ubývání si lidé začali všímat už v 19. století.

Zprávy - V Horní Bříze se zatím kácet nebude

Obyvatelé Horní Břízy uspěli s peticí proti kácení stromů, obnova parku u radnice se zatím odkládá.

Zprávy - Hladiny řek jsou v normálu, hrozba sucha ale zažehnána není

Česko se od roku 2015 potýká se suchem. S velikou nadějí proto vodohospodáři a hydrologové sledují vydatné sněhové a dešťové srážky, které poslední týdny dopadaly i na západní Čechy. 

Bromélie, tropické krásky jako stvořené pro moderní byt

vzhledem jsou jako stvořené k dekoraci moderních bytů. Nevyžadují světlé stanoviště a snášejí dobře teplo, pěstování tropických bromélií je proto překvapivě snadné.

Safari - Safari Park Dvůr Králové se chlubí dalším odchovem nosorožce černého. Je to už 46. mládě

Matkou pětitýdenního mláděte se bez problémů stala samice Maisha. Na svět přivedla už třetího potomka. Vážil úctyhodných 41 kg a ve „zvířecím rodokmenu“ má pořadové čísto 46. Zatím ho na každém kroku provází matka. Nejen v zimovišti, ale i ve volném výběhu.

Vesele i Vážně o Víkendu - Rozhovor VVV: hydroložka Ivana Černá

Host pro tento den: hydroložka Ivana Černá.

Jak to vidí... - Václav Cílek: Lesy severní polokoule ztrácejí kus své imunity

V jaké kondici jsou naše lesy a je hlavním opatřením proti suchu co nejpestřejší les?

Úplné zatmění Měsíce bylo v Česku možné sledovat pouhým okem

Viděli jste dnes (21. 1.) ráno na nebi červený nebo oranžový Měsíc? Jeho úplné zatmění bylo dnes možné v Česku sledovat pouhým okem. Kdo si přivstal, mohl vyrazit i na hvězdárnu.

Nádoby pro pokojové rostliny: z pálené hlíny, keramiky nebo plastu?

tvar květináče může učinit rostlinu ještě přitažlivější. Materiálů, ze kterých mohou být vyrobeny, je mnoho – jak mají výhody a nevýhody pro vzhled interiéru i pro rostliny samotné?

V pondělí brzy ráno můžete vidět úplné zatmění Měsíce. Další bude až za šest let

Noc z neděle na pondělí by za příznivého počasí mělo být vidět úplné zatmění Měsíce. Na našem území bude poslední v tomto desetiletí. Další nastane až v roce 2025. Na nebeský úkaz jsme se zeptali astrofotografa Martina Gembece.

Experiment - Bobří populaci u Rozvadova monitorují fotopasti i bluetooth čtečky

Pokud chcete dokázat, že se na nějakém potoku usadil bobr, nezbývá někdy než nazout nepromokavé boty a jít se brodit blátem. Reportér Vojtěch Koval vyrazil do západních Čech společně s vědci z České zemědělské univerzity, kteří sledují pohyb bobrů mimo jiné i pomocí čteček bluetooth signálu.

Planetárium - Norek americký - nepříjemný host: zoolog Lukáš Poledník; Kosmonautika 2019, 4. část - Mars, planetky a Jupiter: odborník na kosmonautiku Dušan Majer; Objevy a události; Historie vědy: Hedvábná stezka (plná verze pořadu)

Norek americký - nepříjemný host: zoolog Lukáš Poledník; Kosmonautika 2019, 4. část - Mars, planetky a Jupiter: odborník na kosmonautiku Dušan Majer; Objevy a události; Historie vědy: Hedvábná stezka (plná verze pořadu)

Čím prospějete pokojovkám v zimě?

rostlin potřebuje v zimním období ubrat nejen na výživě a teplotě, ale také na zálivce. Vitalitu rostlin však podpoříme řadou zdánlivých drobností jako je pečlivé otření prachu z listů či rosení.

Přejete si úrodnou a provzdušněnou půdu? Nechte pracovat žížaly

která by sama půdu hnojila a kypřila a nic za to nežádala, bychom považovali za zázrak. A právě takovým zázrakem jsou obyčejné žížaly. Pracují v létě i v zimě, pokud jim to umožníme.

nejnovější 301 302 303 519 520 521 nejstarší
© Aleš Kyral 2007 - 2024                 DONATE / příspěvek na provoz stránek