Články

Zahrada podle Měsíce: Co všechno stihnout na zahradě v září den po dni

s počátkem podzimu. Snad bude vlídný, hřejivý a vlahý tak akorát, plný hojnosti a pohody. Září je poslední měsíc, kdy můžete nejen sklízet, ale rovněž zasít poslední letošní úrodu. A myslet je třeba i na to, že se zahrada pomalu připravuje na zimní odpočinek. Při péči o ni je třeba řídit se podle počasí, ovšem pomoc můžete přijmout i od lunárního cyklu. Vnáší do zahradničení odvěký rytmus a řád, který činí dobře zahradě i duši zahradníka.

Katalpa roste bleskem a komáři ji nenávidí. Pěstovat ji zvládne i nešika

uděláte jistě radost především sobě samým, ale také mnoha dalším obyvatelům zahrady. Její opravdu velká koruna brzy poslouží jako vynikající skrýš pro ptáky i další živočichy a okolí domu tak ještě více ožije. A navíc její aroma spolehlivě odpuzuje komáry. Co víc si přát? 

Suchou zídku kolem záhonu zvládnete za víkend. Nebude vás stát ani korunu

záhonů můžete mít vystavené z kamene a svépomocí. Podívejte se, jak si například poradil s lemem záhonu autor tohoto video příspěvku.

4 druhy zeleniny, které můžete vysít v září: Úžasná úroda během babího léta

značně prořídly. Hlavní úroda je skoro sklizená, což ale neznamená, že zahradničení je konec. Naopak. Vysaďte na záhon ještě některé druhy zeleniny a sklízejte lahodnou úrodu už během babího léta!

Jak ochránit hrozny vína před ptáky: Vinohradníci mají skvělý trik se sáčky

vaší práce na zahradě a o hrozny vinné révy s nenechavými ptáky? Jaké ochranné pomůcky používáte proti náletům pažravých opeřenců vy? Ochranných pomůcek je několik a mezi ty nejlepší patří i ty velice jednoduché. Jak se brání náletům ptáků zkušení vinohradníci?

Seberte si semínka z vlastních rajčat: Dodržte postup se sklenicí, aby vzešla

zralých a dozrávajících rajčat, je právě teď čas myslet na příští úrodu. Pokud jsme spokojeni s odrůdou a máme již vyzkoušené odrůdy rajčat, nic nebrání tomu, abychom si sebrali a uchovali jejich semínka pro následující rok. Je to jednoduché, ale jeden důležitý krok není radno opomnenout. Který to je? 

Pažitka je téměř nezničitelná. Musíte se ji jen naučit správně stříhat

v mnoha pokrmech. Nejenže jim dá ten správný říz, ale zároveň je bohatá na vitamíny a minerály. Její pěstování je naprosto nenáročné a pokud budete dbát i o její správné stříhání, lépe řečeno řez, budete se neustále těšit z její bohaté úrody.

Záplevák rozzáří vaši zahradu zlatými a oranžovými odstíny. Kvete celé babí léto

potěší každého zahrádkáře! Určitě by se mohla vyjímat i na vašem záhonku. Kvete právě nyní a vydrží kvést až do podzimu. 

Nenechte záhony po sklizni zarůst plevelem: Zelené hnojení je pro půdu zázrak

sklizni předchozích plodin, rozhodně nenechte zarůst plevelem. A pokud je neosejete plodinami s krátkou vegetační dobou, jako je třeba ředkvička, špenát či vodnice, dopřejte půdě regeneraci v podobě zeleného hnojení.

Stévie: Bylinka, která vám osladí život: Jak ji pěstovat a používat?

nepřibrat? Díky podivuhodné stévii to možné je. Její listy obsahují přibližně stejně kalorií, jako listy salátu, jsou však mnohem sladší než cukr. 

Arašídy si snadno vypěstujete sami i v květináči na balkoně. Pozor ale na chyby

ho nazýváme jakkoli, všichni ho známe ze sáčku v regále obchodu, ale málokdo ví, jak vypadá živý. A co všechno se musí stát, než se arašídy dostanou na náš talíř.

15 druhů invazivních rostlin: Zlikvidujte je, jinak se rozlezou po celé zahradě

duši. Na zahradě se krásně vyjímají a dělají svým pěstitelům radost. Ovšem jen do té doby, dokud jim nezačnou přerůstat nejen přes hlavu, ale hlavně přes celou zahradu. Které z invazivních krasavic máte na zahradě vy? Zbavte se jich dřív, než bude pozdě!

Bazalka vytrvalá: Vyroste až metr a je téměř nezničitelná. Máte ji na zahradě?

a voňavá rostlina, ale jedná se také o značně užitečnou bylinku. Její pěstování je nenáročné a můžete ji mít jak v zahradě, tak i v nádobě na terase. Pokud ji ještě nemáte, věřte, že si ji určitě zamilujete.

Švestky: Pilatka a obaleč zlikvidují svými červy celou úrodu. Jak tomu zabránit

ovoce jistě nikdo nechce. Na vině jsou přitom mnohdy pilatka švestková nebo obaleč švestkový, s nimiž můžeme zatočit, ale jednoduché to nebude. Podívejme se, jak bychom mohli dosáhnout na úrodu, kterou si doopravdy vychutnáme bez smutku z vyhazovaných plodů. 

Zapomenuté keře našich babiček: Tyto mají na podzim fantastické drobné plody

velmi dekorativní, které nesou drobné ovoce. Nejsou běžně známé, jejich popularita však stále stoupá. Jaké druhy to jsou a jak je pěstovat?

Většina lidí vysazuje kosatce špatně a ničí je. Zapomínají na důležitou věc

jméno dostaly podle řecké bohyně Iris, dcery mořského boha Thaumatona. Iris je bohyní duhy a tou, která má na starosti, aby byla v mracích dostatečně velká zásoba vody. Iris pocházela ze čtyř sester, z nichž jako jediná oplývala neuvěřitelnou krásou. S kosatci, které mají své místo ve většině zahrad, má tedy společného opravdu hodně. Jak je nejlépe pěstovat, abychom se z nich doopravdy radovali? 

Teď je ten nejlepší čas vysít nebo vysadit dvouletky. Které jsou nejkrásnější?

Z jakých konkrétních rostlin máme na výběr? Dvouletek existuje skutečně velké množství, a tak přinášíme tipy na ty nejkrásnější z nich. Díky těmto nádherným květinám budete mít zahradu hýřící barvami!

Živý plot ze sazenic tújí zadarmo: Existují 3 snadné způsoby, jak je rozmnožit

soukromí, ale jsou také prospěšné pro přírodu. Nabízejí úkryt mnoha ptákům i dalším tvorům, kteří jistě víc uvítají přírodní hradbu kolem vašeho pozemku než kus betonu. Jenomže ani takový živý plot není zadarmo – nebo snad ano? 

Bramboříky: Teď je ten správný čas vysadit jeho otužilé druhy do záhonu

kam jste jako děti jezdili na prázdniny. Nebo je máte i dnes doma v chladnějších místnostech, kde by jiné rostliny příliš spokojené nebyly… Řeč je o nádherném bramboříku, který je v našich končinách pěstován odnepaměti a rozhodně uchvátí i nás. A to nejen ten domácí, ale také jeho ještě otužilejší venkovní varianty.

Kamenná zídka bez malty je téměř nesmrtelná. Zkuste vychytávku s otáčením kamenů

o suché zídce? Je to prvek nejen pěkný, ale také funkční. Než se ale odhodláte ke stavbě, měli byste vědět, čím se taková stavba řídí a znát správný postup. 

nejnovější 2 3 4 519 520 521 nejstarší
© Aleš Kyral 2007 - 2024                 DONATE / příspěvek na provoz stránek