Články

Ačokča, papriková okurka: Proč si ji pořídit, jak ji pěstovat a jak ji jíst?

neslyšela, než jsem ačokču ochutnala. Je to něco mezi okurkou a paprikou a konzumovat se dá skoro celá. Tedy samozřejmě bez kořenů… Tato zelenina z Jižní a Střední Ameriky se dá pěstovat i u nás, což doporučujeme, protože dokáže naše pokrmy obohatit exotickým nádechem.

Jak doma vyrobit z rýmovníku léčivou mast a blahodárný sirup

pěstovat jako běžnou pokojovku. To je rýmovník. Využijte jeho potenciál naplno a vyrobte si z něj mast a chutný sirup.

Pěstování rajčat kořeny nahoru. Výrazně zvýšíte výnos, ale má i svá rizika

nebo balkonu, ale rádi byste si vypěstovali vlastní rajčata? Zkuste je zavěsit. Má to řadu výhod.

Jak se úspěšně zbavit bršlice a uvařit z ní vynikající karbanátky?

je bršlice kozí noha. Bylinka, kterou využívali naši předci po staletí. Máte ji na zahradě? Zkuste ji přidat do salátu nebo z ní vyrobit karbanátky.

Magické černé orchideje: Které druhy můžete mít na parapetu a jak je pěstovat?

To jsou orchideje, které si našly cestu do českých domácností rekordně rychle. Existují však i takové, které mají tak tmavě zbarvené květy, že vypadají jako černé. Které druhy můžete mít na parapetu?

Vysaďte si perovskie: Jsou podobné levanduli, ale mají spoustu užitečných výhod

ni starat? Pořiďte si perovskie. Je nenáročná na údržbu, vydatně kvete a snáší dlouhodobé sucho. Navíc voní po šalvěji a vypadá jako levandule.

Jetel inkarnát: Proč by si ho měli pořídit i ti, kteří nemají slepice

než na zahradách. Panuje představa, že jde o plodinu vhodnou akorát tak pro hospodářská zvířata a jiný užitek z ní zahrádkář mít nebude. V případě jetele nachového to však rozhodně neplatí.

Jak vyhnat mandelinku bramborovou: Nejlépe se osvědčil roztok hořčice a octa

naklást až 500 vajíček. Po 4-15 dnech se vylíhnou nenasytné larvy. Jak mandelinku bramborou vyhnat ze zahrady? Zkuste obyčejnou hořčici.

Co dokáže udělat česnek s tělem a jak ho úspěšně pěstovat na okenním parapetu?

naší české kuchyni má však nezastupitelnou roli. Jaké by byly bramboráky, polévka nebo maso bez česneku? I přes jeho výraznou chuť ho jednoduše zbožňujeme. Jak si ho vypěstovat doma? Je to jednoduché.

Léčivá moc zahrady: jaké druhy květin, barvy a prvky mají nejsilnější účinky

Nejen pro svoji užitečnost, ale též coby symbol útočiště, domova, krásna a v neposlední řadě také účinný prostředek při zotavování se z nemocí a chmur. Zahrady totiž mají obrovskou moc…

Pěstování rajčat v pytlích: Nejefektivnější způsob se spoustou výhod. Jak na to?

bychom chtěli pěstovat vlastní zeleninu. Je to možné i na terase nebo malém balkoně, kde většinou využíváme samozavlažovací truhlíky. Věděli jste, že je možné rajčata pěstovat i v pytlích?  Je to ekologické a když vás zahrádka přestane bavit, posunete ji o kus dál. Takže můžete být nejen pěstitelem, ale i designérem.

Co udělat s levandulí právě nyní, abyste se dočkali silných a zdravých rostlin?

barva. Levandule je bylinka, která se své oblibě těší po celém světě. Není nijak náročná na pěstování a lze ji vysadit jak do květináče coby pokojovou rostlinu, tak do záhonu na zahrádce. Aby ze sebe vydaly co nejvíc a oplývaly sílou a zdravím, teď je nejvyšší čas dát jim tu správnou péči. 

Pokojové rostliny: Proč jim žloutnu listy? Příčina může být velmi jednoduchá.

a to záclony a květiny. Prostor se zútulní a budete se cítit mnohem lépe. Problémem je, když kytkám začnou listy žloutnout. Nejen, že to není vzhledné, ale evidentně něco není v pořádku. Jaká je nejčastější příčina jejich chřadnutí?

Pěstování brambor nad sebou: Jak získat velké množství brambor třeba na balkoně?

klasicky v řádcích nebo si je chcete zkusit vysadit na balkóně? Vertikální způsob bude pro vás ten pravý. Jak si vypěstovat brambory nad sebou?

Smíchejte popel a sušené droždí. Toto desinfekční hnojivo je na jahody nejlepší

červených a sladkých plodech. Ty pochopitelně nejsou samozřejmostí. O jahodníky je nutné se starat. Jak? Dopřejte jim především kvalitní hnojivo. 

Leonardo Plus: Vědci už dnes umějí upravovat genom organismů tak, že nelze rozeznat od výsledku běžného šlechtění

V Evropské unii se teď vede debata o tom, jakým pravidlům budou úpravy DNA nové generace podléhat. Více o geneticky modifikovaných organismech se Štěpánem Sedláčkem.

Planetárium: Výzkumy našich archeologů v Súdánu, od Sabaloky k Šakadúdu a Nessie, totemový tvor kryptozoologů

Od Sabaloky k Šakadúdu, 1. část povídání o archeologických výzkumech v Súdánu (04:16) – Mýty, omyly a novinky astronomie: Černé díry (20:39) – Lochneská nestvůra a vzpomínka na Jaroslava Mareše (24:59)

Najdete-li na zahradě popenec, nezničte ho! Není to plevel, ale úžasná léčivka

dejte mu šanci. V mnohém pomáhá a jeho účinky jsou úžasné. Dokáže zamezit vyčerpání, únavě a nebo třeba kašli. Stačí ho umět správně zpracovat.

Jaké bude počasí v druhé půlce května a jaké práce naplánovat na zahradě

V okolí voní šeříky, ptáci vesele cvrlikají a stromy se kompletně zazelenaly. Také teploty jsou příznivé nejen pro nás, ale také pro zahrádku. Jaké počasí nás čeká v druhé půlce měsíce a jaké práce na zahradě si naplánovat?

Proč nekvete oleandr: Toto je podrobný přehled příčin

který má kožovité listy ve tvaru čepele a malé květy v bílé, růžové a žluté barvě. Upřednostňuje suché, mírné klima se spoustou slunečního svitu. I když je nenáročný na péči, vyžaduje specifické podmínky. Zjistěte, proč vám oleandr nekvete.

nejnovější 143 144 145 519 520 521 nejstarší
© Aleš Kyral 2007 - 2024                 DONATE / příspěvek na provoz stránek