Články

Nenáročné jarní cibuloviny: ocúnovec, talovín, šafrán a minituipány

Na rozdíl od okázalých vyšlechtěných krásek je jejich půvab skromný, a přesto je každým rokem netrpělivě vyhlížíme. První jarní drobné cibuloviny vynikají křehkým půvabem, ale také spolehlivostí a nenáročností.

Natura (16.02.2012 10:00)

Pták roku 2012 (Zdeněk Vermouzek). Archeobotanický výzkum Západní pouště (Petr Pokorný). Dají se vnitřní hodiny vypnout? (Jaroslav Petr). Četba: Pozor Toxo!

Jak pěstovat mrkev: vhodná půda, hrůbkování, ochrana před škůdci

Mrkev je v kuchyni nepostradatelná kořenová zelenina. Sladká, čerstvě vytažená ze záhonu je výtečná i syrová. Jak pěstovat mrkev na zahrádce, aby měla pěkně vybarvené, rovné kořeny a nebyla poškozená pochmurnatkou mrkvovou?

Jedovaté i léčivé rostliny: Lupina, pivoňka a prvosenka

Krásné, statné, barevně kvetoucí lupiny mnoholisté jsou silně jedovaté, čerstvé i sušené. Pro děti jsou nebezpečné především zralé lusky. Na rozdíl od ní mohou pivoňky a petrklíče uškodit pouze za jistých okolností. Seznamte se s jejich tajemstvím…

Aby kamélie kvetla, vyžaduje přezimování v chladu

Kamélie vyžadují zimní klid, světlo ale ne slunce, zálivku měkkou vodu, rosení. Pokud jejich nároky splníte, odmění se množstvím nádherných květů jako žádná jiná pokojová rostlina. Můžete je také zmlazovat řezem a množit řízkováním.

Zahradní skleník: Jak připravit základy, vybrat tvar, profily…

Víte, proč jsou staré železniční pražce zcela nevhodným materiálem pro základy skleníku? A že hliníkové profily si můžete nechat nastříkat ochrannou vrstvou jakékoli barvy? Skleník je investice na mnoho let, proto si na výběru dejte záležet.

Asparágus: pokojová rostlina, nebo zelenina?

Chřest čili špargl, labužnická zelenina, a okrasný asparágus v květináči. Co mají společného? Jsou to vskutku příbuzní. Na jednom si můžete pochutnat, druhý pěstovat pro potěšení z jeho jemné a něžné zeleně, nezbytné v kyticích.

Natura (09.02.2012 10:00)

Jak ptáci odolávají rekordním mrazům (Lucie Hošková). Měkkýši a krajina v minulosti (Lucie Juřičková). Darwinova evoluční teorie kriticky zkoumána (Jaroslav Flégr). Šestý sloní prst (Jaroslav Petr).

Sedum sexangulare ‘Red Hill’

Rozchodník šestiřadý je drobný druh, rozšířený více či méně po celé Evropě. Nízký trsový růst, s drobnými čárkovitými listy  svěže zelené barvy, uspořádanými do šestiřadého přeslenu je charakteristickým znakem této rostliny. Pětičetné květy jsou žluté. Známá je též varieta Sedum sexangulare var. elatum a jako komerční novinka Sedum sexangulare ‘Red Hill’. Sedum sexangulare je poměrně

Prvosenka čili primulka přivolává jaro: pěstování v nádobě i na zahradě

Vesele barevná prvosenka je posel, který zpříjemní čekání na jaro. Můžete ji pěstovat v květináčích a poté vysadit na zahradu. Kvete od ledna až do května – jméno Primula pochází ze slova primus čili první.

Kultivary Phedimus spurius

V současné době náš trh nabízí několik kultivarů Phedimus spurius ( Sedum spurium), které jsou  velmi oblíbené pro své výrazné zbarvení listů nebo květů, nízké nároky na pěstování a odolnost vůdči našim zimním podmínkám. Tyto kultivary na rozdíl od typového druhu Phedimus spurius nejsou výrazně expanzivního růstu a jsou vhodnými rostlinami pro pěstování ve skalce

Platná jména rodu Orostachys

Orostachys (Ohba 2001) : aggregata = O. malacophylla var. aggregata -    – fa. rosea = O. malacophylla var. aggregata -         – var. boehmeri = O. boehmeri aliciae -         – var. aliciae -         – var. komarovii boehmeri cartilaginea chanetii chlorantha = O.spinosa chongsunensis = O. malcophylla var. iwarenge erubescens = O. spinosa -         – erubescens var. japonica = O. japonica -         – var. polycephala = O japonica filifera = O. spinosa fimbriata -        

Jak prořezávat třešně a višně?

Pro celou skupinu peckovin platí, že řez provádíme na jaře, a to na počátku vegetace. Ideální doba je na začátku kvetení, kdy se nejlépe, a to i bez ošetření, hojí řezné rány a neprojevuje se tak často jako jindy klejotok.

Počasí: Únor bílý, pole sílí, puká led a noří se

Podle klimatologů je právě únor měsícem, kdy končí zima. Ostatně název souvisí se slovem nořit

Jasmín a vilín: Keře jež kvetou a voní v zimě

Většina dřevin v období sněhu a mrazu odpočívá, květy i listy jsou schovány v pevných pupenech a čekají na jaro. O to větší úžas budí keře, které rozkvétají navzdory nízkým teplotám a zasněženou zahradu zaplaví svou sladkou vůní.

Jak na smutnice: dezinfekce substrátu, biologická ochrana, lepové desky

„Poletující mušky smutnice jsem si přinesl domů se substrátem. Jsou velice nepříjemné, ale zajímalo by mě, zda také škodí rostlinám a jak je možné se jich zbavit?“ zeptal se Aleš Balánek z Českého Brodu.

Orsej, vlčí mák a hlaváček jarní: květy krásné i jedovaté

Seznamte se s třemi půvabnými květinami, které zdobí naši přírodu i zahrady. Na jejich jarní a letní květy je radostný pohled. Je však dobré vědět, že obsahují látky, které mohou člověku i domácím zvířatům velmi uškodit.

Jak zabránit larvám vrtalky pórové ve vrtání póru, cibule a česneku?

Zelenina provrtaná chodbičkami skrz na skrz nikoho nepotěší. Zasahovat však proti vrtalce ve chvíli, kdy si již na zelenině pochutnává je pozdě. Ovšem díky preventivním krokům ji můžete zabránit pór, cibuli a česnek vůbec napadnout.

Natura (26.01.2012 10:00)

O kolik náš čas zaostává za tryskáčem? (Helena Illnerová). Endemiti Madagaskaru (Václav Petříček). Opravdu velryby netrpí kesonovou nemocí? (Jaroslav Petr). Četba: Pozor Toxo!

Přírodní postřik z vratiče proti padlí, rzi, mšicím i mandelince

Vratič je pohledná bylina, která se dříve používala v lidovém léčitelství. Protože ale obsahuje látky pro člověka toxické, v této tradici nelze nepokračovat. Ovšem léčit může vratič i nadále, a to ostatní rostliny na zahradě.

nejnovější 483 484 485 519 520 521 nejstarší
© Aleš Kyral 2007 - 2024                 DONATE / příspěvek na provoz stránek